A+A-

Započela obuka korisnika i u četvrtoj županiji - Splitsko-dalmatinskoj

Nakon provedenog istraživanja na terenu u proteklim mjesecima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u osposobljavanje za tehniku bijelog štapa i vještine svakodnevnog življenja uključeno je ukupno 5 slijepih osoba, od čega tri iz ruralnog područja i dvije osobe sa prigradskog i gradskog područja Splita.

Dolaskom na teren voditeljica Projekta i instruktorice orijentacije i mobiliteta suočile su se sa posve novom situacijom koja se odnosi na specifičnosti infrastrukture i kulturološkim obilježjima koja bi se mogla djelomično okarakterizirati sa socijalnom zapuštenošću.

No, time je profesionalni izazov veći, kako bi se obukom omogućilo ovim osobama samostalnost u zadovoljenju svakodnevnih životnih potreba i izvršenju obveza.

Širi aspekt djelovanja instruktorica orijentacije i mobiliteta u tim sredinama odnosi se upravo na osvještavanje, kako korisnika ponaosob, tako i njihovih obitelji i okoline o spoznaji da njihova samostalnost predstavlja ostvarenje temeljnog ljudskog prava - prava na sigurnost kretanja i mobilnost.

Budući da u sredinama Trilja, Rastovca - okolica Zagvozda i Kamen Mostu bijeli štap predstavlja "čudo", uloga instruktorice ima širu edukativnu dimenziju - senzibiliziranja zajednice u odnosu na život i potrebe njihovih sumještana.